Bu Blogda Ara

2 Eylül 2013 Pazartesi

Vmware ESXi için Netapp’ da LUN (Logical Unit Number) Nasıl oluşturulur ?

Geçmişte yazdığım bu döküman geçenlerde elime geçti  ve blogda da paylaşmak istedim. 

Vmware ESXi ‘ da  Shared Datastore olarak kullanabimek için Netapp Storage’ da LUN lar oluşturabiliriz,  sırasıyla;  Netapp’ da  belirlediğimiz bir boyutta Volume oluşturacağız , bu Volume u  kullanarak LUN menusunden belli boyutlarda LUN ları Volume içine oluşturacağız, ardından Vmware ESXi  ‘a oluşturduğumuz bu yeni  LUN ları göstereceğiz.
Çoğu zaman Storage ile ESXi sunucular arasında SAN switchler kullanılır. Böylece Port ve WWN zoning yapılarak güvenlik ve multipathing  sağlanmış olur. Bu konuda daha önce yazdığım şu konuya göz atablirsiniz.. Ben burada SAN switch te zone yapıldığını varsayarak açıklamaya başlıyorum ;

1 )  Netapp’ ta Volume Nasıl Oluşturulur ?
Netapp Web Interface’ den Volumes menüsünden Add e tıklayarak ulaştığımız ekranda ,
Flexible  seçelim  Next ->
Uygun bir Volume Name belirleyin ,
Language:  POSIX
UTF- 8  boş bırakabilirsiniz  Next ->
Volume u  hangi Aggrigate te oluşturmak istiyosanız combobox tan seçebilirsiniz.
Space Guarantee Volume kalabilir Next ->
Volume Size Type olarak  Total Size i seçerseniz vereceğiniz Volume boyutuna Snapshot ta dahil olacaktır. “Usable Size” ise Snapshot hariç Volume boyutudur,
Volume size belirleyin,
Snapshot Reserve belirleyin  * Eğer Snapshot ı Netapp yerine ESX te aktif ederseniz buraya “ 0” değerini girin ve bu Volume un Default Snapsot ayarlarını  Filer da Volumes->Snapshots menusunu kullanarak  kaldırın.(Netapp ta Snapshot almak daha verimli olacaktır) Next ->
Commit leyerek Volume u oluşturun.


2 )  LUN nasıl oluşturulur ?
 Eğer önceden netapp üzerinde Fiber Channel  Port (FCP) lar  ile Initiator Group (igroup)  oluşturduysanız Wizard menusunu kullanabilirsiniz. Igroup oluşturmak istiyorsanız  Luns menusunden Initiator Groups altında   Add  e tıklayarak devam edebilirsiniz.  Her bir FCP ile bir group oluşturun.
Ben oluşturduğum toplam Volume alanını 500GB halinde bölerek LUN lar oluşturacağım daha sonra bu LUN ları Vmware de Extend ederek tek Data Store haline getireceğim.
 Netapp Web Interface’ den LUNs menüsünden Wizard e tıklayarak ulaştığımız ekranda 
Path :   exapmle -> /vol/esxvol1/esxLun1  
Size :  Burada oluşturacağımız LUN için örneğin 2 tb lik volume un 500 gb nı kullanalım
LUN Protocol Type : Vmware
Space Reserved  :  yes
Next ->
Add Initiator Group ekranında  Add Group u tıklayarak şuan oluşturduğumuz LUN a erişmesini istediğimiz igroup u seçin.  Ayrıca buradada igroup oluşturulabilir.
Sonraki pencerede sizden LUN ID isteyecek . Boş bırakırsanız LUN ID otomatik olarak belirlenecektir.  (boş bırakmanız önerilir)
Commit tıklayarak LUN u oluşturun.
Volume de kalan boş alan içinde aynı yolu izleyerek diğer LUN larıda oluşturabilirsiniz.

3 ) Vmvare ESX te Netapp LUNs Nasıl aktif edilir ?
vSphere Client ile ESX’ e bağlanın.
Configuration tabından Storage Adapters menusüne tıklayın , Adaptorlerin göründüğüne emin olduktan sonra Rescan a tıklayın . Netapp ta oluşturduğunuz LUN lar alt kısımda listelenecektir.
Configuration tabından Storage menüsüne gelin ve Add Storage i tıklayarak Disk/LUN u seçin Next ->
Listede görmüş olduğunuz LUN u bu storage için seçin  Next ->
Storage i oluşturduk.
Bu Storage e diğer LUN ları eklemek için Storage Propertisinden Extend e tıklayarak gelen ekranda bir LUN u  daha seçip extend işlemini  tamamlayabilirsiniz.



Hiç yorum yok: