Bu Blogda Ara

7 Aralık 2012 Cuma

Bir kaç not VCP5 - 2 (VMWare STORAGE)


STORAGE

·         Sanal makineler default olarak  Tick Disk kullanırlar.  “Lazy zeroed” block-block zerolama iken “Eager zeroed” önceden zerolanmış disk bloklarıdır. Thin provisioning hem zero lar hem data yazar. Eager a göre daha yavaştır tabi. VmwareFT de ve Microsoft clusterda tick eagle zeroed kullanılmalıdır.
·         Bir datastore u ortamdan kaldırmak için ; üzerinde registered VM olmaması , HA heartbeat için kullanılmaması ve bir datastore cluster ının parçası olmaması gerekir.
·         NFS datastore 64 TB a kadar çıkarılabilir, NFS ile N-Port ID virtualization kullanılamaz, NFS ile RDM olmaz, NFS ile “storage I/O control” de mutlaka kullanılmalıdır, VMFS olmasada “storage
I/O control” kullanılabilir, storage I/O control kullanabilmek için bir, datastore single Vcenter tarafından yönetilmeli iki, array-based automated storage tiering onaylı olmalı.
·         Storage DRS,  NFS datastore için de kullanılabilir.  FT VMler NFS datastore dada create edilebilir, en fazla 256 NFS datastore mount edilebilir.
·         VMDK persistent olarak ayarlı ise storage DRS bu VMler için kullanılamaz tanımaz.
·         ISCSI de one way CHAP authantication kullanılır.
·         VMFS3 datastore VMFS5 e upgrade edildiğinde VMFS5 in bütün özellikleri gelmez. Örneğin VM file boyutu maximum 2TB akadar genişletilebilir geçemez.  Upgrade sonrası VMFS3 ün disk block size ı korunur ama tek datastoreda extend işlemi  yapılabilir hale gelir. Önerilen ise vmleri yeni VMFS5 datastore’ a svmotion ile taşımaktır.   Upgrade sonrası eğer datastore 2TB den küçük ise MBR formatı kullanılmaya devam eder, nezaman 2TB boyutu geçilirse o an seamlessly olarak yeni  format olan GPT (GUID Partition Table) a geçilir.
·         HBA lardan birinde çok fazla IO varsa öncelikle kullanıcılar rahatsız edilmeden policy Round  Robin e çekilebilir.
·         ISCSI için vmkernel adapteri eklenir vmkernal da ayar yapılmaz. Override switch failover order enable edilir..
·         Bir sanal makineneye High storage performans için “VM Storage Profile” uygulanır. 
·         RDM in virtual mode olarak bağlanması full virtualization sağlar, bir VMFS volume gibi görünür gerçek karakteristiği gizlenir, VMDK mış gibi davranılabilir, portable dir.

·         RDM physical mode olarak bağlanmasında ise virtualization katmanı çok az kullanılır. Tüm işlemler storage’ a bırakılır. Vmkernel tüm SCSI komutlarını SAN management’ e gönderir. SAN özelliklerini kullanmak ve V2P clustering yaparken kullanılır.
·         Fiziksel mod da RDM kullanmanın SAN-aware application kullanması ve VM in direct SAN’ e erişmesi bakımından faydaları vardır.
·         Storage Profile VMleri önemine göre hızlı yada yavaş datastore lar üzerine yerleştirmemizi sağlar. Storage Profile enable edildikten sonra ilk önce manage storage capability kısmından isteğe göre user defined storage capabilityler oluşturulur. Örneğin: yedeklenen datastore ve yedeklenmeyen datastore gibi ardından profile oluşturulur örneğin, Critical – non-critical veya gold,silver,bronze gibi ve bunlar yedeği alınan ve alınmayan capability ler ile eşleştirilir, ve artık datastore lara giderek sağ tıklanarak bu capabilitylere uygun olanlar seçilir. Yeni bir VM oluştururken artık datastore seçimi sayfasında bize bu profilleri soracaktır, seçimimize göre VM uygun datastore’ a otomatik olarak yerleşecektir. Eğer compliant olmayan bir datastore içine vm yerleştirirse VM summary de storage profile kısmında bu gözükecektir. Check profile complience seçeneği ile de VM in datastore a uygunluğu kontrol edilebilir.
·         Not: Storage profile ları manuel oluşturulabildiği gibi VASA ile array dan otomatik retrive edilebilir.


Harun Şahiner

Hiç yorum yok: